Nedjelja, 12 svibnja, 2024

Starinska makovnjača i orehnjača: Kolači od dizanog tijesta jedu se za sreću u novoj godini

Podijeli

U prošlosti su blagdani, ali i sve velike svečanosti bile nezamislive bez kolača od dizanog tijesta. U kontinentalnoj Hrvatskoj zovu se bidra, a najpoznatije su orehnjača i makovnjača.

Za dizano tijesto najvažnije pravilo je da je prostorija u kojoj ga pripremate topla, bez propuha. Topla prostorija važna je jer se kvasac sam i u tijestu diže 3 puta, prvi put kad stavite kvasac da se aktivira, pa kad zamijesite glatko tijesto i ponovno kad štrudlu složite u kalup ili na tepsiju prije nego je stavite u pećnicu.

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 150 g šećera
  • kvasac
  • 2 jaja
  • 400 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 vanilin šećer

Nadjev:

  • 500 g mljeveni orasi
  • 100 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ribana kora limuna
  • rum

Recept za makovnjaču i orehnjaču

Korak 1

Izmrvite kvasac

Izmrvite kvasac u toplom mlijeku s malo šećera i ostavite da se aktivira 10-ak minuta.

Korak 2

Zamijesite tijesto

U brašno dodajte jaje, mlijeko, ulje i kvasac. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da se diže dva sata.

Korak 3

Pripremite nadjev

Mljevene orahe ili mak poparite vrućim mlijekom i dodajte rum, vnailin šećer, naribanu koricu limuna. Promiješajte i ostavite da se ohladi.

Korak 4

Razvaljajte tijesto

Premijesite tijesto i razvaljajte na debljinu 1 cm, premažite nadjevom i zarolajte u štrudlu. Premažite jajem. Ostavite da se diže još sat vremena.

Korak 5

Pecite

Pecite na na 170 stupnjeva oko 45 minuta. Posljednjih 15 minuta pokrijte folijom kako ne bi previše potamnile.

Pročitaj više

Lokalne vijesti