[adinserter block="6"]

“Sirotinjska” namirnica koja ima brojne blagodati

20.08.2023 u 06:36
Ako se želite zdravo hraniti, ova namirnica trebala bi se češće naći na vašem tanjuru.

Leća je namirnica čije kuhanje nije komplicirano pa ju je lako uvrstiti u jelovnik. Puna je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene dobrobiti koje nudi su brojne.

Bogata je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti leće je njezina visoka razina vlakana, kojih većina ljudi ne unosi dovoljno u prehrani.

Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno topivih. Ta se vlakna otapaju u vodi i stvaraju smjesu sličnu gelu koja se kreće našim tijelom i pomaže u uklanjanju nekih tvari povezanih s visokim kolesterolom, kaže nutricionistica Jennifer Henway.

Leća može osigurati vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šalice. Vlakna u njemu također pomažu probavi, piše Nova.rs.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Otopiva vlakna u leći mogu pomoći u ravnoteži razine šećera u krviusporavanjem otpuštanja glukoze u krvotok i sprječavanjem skokova inzulina, kaže Hanway.

Ovo je jedna od velikih prednosti leće za dijabetičare, jer pomaže u održavanju razine šećera u krvi.

Dobar je izvor proteina

Leća ima više od 20 grama proteina u pola šalice, što je čini savršenim prilogom za ručak, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

Puna je vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih dobrobiti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete unijeti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i puno vitamina B skupine.

Nutricionistica preporuča ugasiti štednjak nekoliko minuta prije kuhanja leće.Kuhajte dvije-tri minute manje od planiranog, ugasite vatru, poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri do kraja.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Oglas