Kolači s orasima uvijek imaju onaj poseban puni okus koji ih čini odličnim izborom za sve prilike. Izuzetak nisu niti ove provjereno fine orah kocke koje će biti odličan zalogaj bez obzira gdje ih poslužili.
Sastojci
Biskvit:
- 4 bjelanjka
- 150 g margarina sobne temperature
- 150 g šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 70 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
Glazura:
- 4 žumanjka
- 150 g šećera u prahu
- 20 g vanilin šećera
Krema:
- 100 ml mlijeka
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g šećera
- 100 g margarina
- mljeveni orasi za posipanje
Upute
-
Umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka u jednoj posudi.
-
U drugoj pjenasto mutiti margarin sa šećerom.
-
Pomiješati brašno sa praškom za pecivo.
-
Zatim u posudu sa margarinom u više puta dodati mljevene orahe, smjesu brašna i praška za pecivo te snijeg od bjelanjaka.
-
Zadnju količinu bjelanjaka u smjesu za biskvit umiješati pjenjačom.
-
Protvan veličine 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti.
-
Isipati smjesu za biskvit u protvan i dobro poravnati.
-
Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 25 minuta.
-
Pred kraj pečenja napraviti glazuru.
-
U posudu za miksanje staviti žumanjke, šećer u prahu i vanilin šećer, te mutiti smjesu dok ne postane svijetla i gusta.
-
Kad je biskvit pečen, izvaditi ga iz pećnice, te po cijelom kolaču žlicom rasporediti glazuru te sve opet vratiti u ugašenu vruću pećnicu da se suši i ohladi na sobnu temperaturu (oko 40 minuta).
-
Za kremu u posudu na štednjaku sipati mlijeko, ubaciti šećer te natrganu čokoladu.
-
Sve zagrijavati uz miješanje da se brže otopi.
-
Kad zakipi maknuti s vatre, te unutra narezati margarin i miješati dok se ne otopi.
-
Na kraju dodati i mljevene orahe.
-
Sve dobro izmiješati i ostaviti da se prohladi.
-
Prohlađenu smjesu žlicom ravnomjerno nanijeti preko cijelog kolača.
-
Nakon 10 do 15 minuta sve obilato posuti mljevenim orasima te prije rezanja kolač dobro ohladiti.
Izvor i foto: recepttura