Utorak, 1 listopada, 2024

Mirisna pita od jabuka ipak može biti dobra kao bakina! Po ovom će vam receptu uvijek ispasti izvrsno

Podijeli

Pita od jabuka jedan je od onih recepata koji se prenosi s generacije na generaciju. Ovaj starinski desert izrađuje se od sastojaka koji su se nekada mogli pronaći u svakom dvorištu ili barem susjedstvu. Upravo zbog toga, stariji recepti za pitu od jabuke često ne uključuju cimet, već se oslanjaju na prirodne okuse domaćih sastojaka. S vremenom su počeli nicati recepti s raznim dodacima, a u ovom ćemo članku s vama podijeliti naš najdraži. Također ćemo pokriti sva važna pitanja: zašto je pita od jabuka toliko popularna, koja je tajna savršenog prkhog tijesta te, konačno, izložiti recept za sočnu pitu od jabuke idealnu za svaku prigodu. Tekst je napisala i za nas pripremila recept Laura Bais s bloga Tikvica.com.

DESERT PUN NOSTALGIJE I POZITIVNIH EMOCIJA

Sjećate li se kako je Proustov lik u U potrazi za izgubljenim vremenom bio vraćen u svoje djetinjstvo okusom madeleine kolačića? Tako miris i okus kombinacije prhkog tijesta i pečenih jabuka nas vraćaju u bezbrižne dane mladosti. Taj poznati miris pečenja širi se kućom, ispunjavajući nas osjećajem sigurnosti.

Ovo je jelo primjer kako sjećanja i emocije mogu duboko utjecati na naš doživljaj deserta. Bez kompliciranih krema koje zahtijevaju termometar ili luksuzne čokolade, pita od jabuka oslanja se na jednostavnost. Ipak, unatoč svojoj jednostavnosti, ovaj desert često se nalazi na vrhu popisa omiljenih slastica mnogih ljudi na našim prostorima.

TAJNA STARINSKE PITE OD JABUKE JE U PRHKOM TIJESTU

Prhko tijesto osnova je mnogih ukusnih deserata diljem svijeta. Njegova se primjena proteže daleko izvan pite od jabuke; koristi se za slatke i slane tartove, pite od rogača, sira ili oraha. Popularnost prhkog tijesta proizlazi iz njegove rahle teksture koja se topi u ustima. Njegova priprema nije zahtjevna, no dobro je znati par trikova koji će nam pomoći u dobivanju savršene pite.

Primjerice, u receptu kombiniramo glatko i oštro brašno. Kada bismo koristili samo glatko, tijesto bi bilo pretvrdo, dok bi tijesto isključivo s oštrim brašno bilo suviše mrvičasto. Stoga, ova kombinacija rezultira tijestom koje je dovoljno čvrsto da drži nadjev, ali i dovoljno nježno da se doslovno raspada pod vilicom. Jedan od ključnih savjeta za izradu prhkog tijesta je upotreba hladnih sastojaka. Osim što je miješenje tijesta daleko lakše, oni omogućuju ravnomjernu distribuciju maslaca, stvarajući male džepiće masti unutar tijesta koje se tijekom pečenja tope i stvarajui krhku teksturu. Nadaje, za prhko tijesto uvijek koristimo šećer u prahu. On se lakše sjedinjuje s ostalim sastojcima i omogućuje tijestu da bude finije i nježnije.

RECEPT ZA PITU OD JABUKA

Prhko tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • Prstohvat soli

Nadjev:

  • 1,2 kg jabuka
  • 150 g šećera
  • 2 vanili šećera
  • 1 žličica cimeta

POSTUPAK PRIPREME

  • Tijesto možete zamijesiti ručno, u multipraktiku, ili pak u mikseru s nastavkom za glazure i prhko tijesto (takozvanom plosnatom mutilicom). Kako biste dobili savršeno prhko tijesto, u posudu sipajte sve sastojke, uključujući hladan maslac narezan na male kockice.
  • Mijesite tijesto dok se svi sastojci ne prožmu. Ako koristite mikser ili multipraktik, pričekajte da se svi sastojci usitne, te ih zatim rukama oblikujte u dvije jednake kugle. Tijesto podijeljeno na dva dijela prebacite na prozirnu foliju te omotajte. Nemojte predugo baratati tijestom kako se ono ne bi ugrijalo.
  • Smjestite pripremljeno tijesto u hladnjak na 30 do 60 minuta.
  • Ugrijte pećnicu na 220 °C.
  • Jabuke ogulite i naribajte. Ostavite ih da puste sok dok vi valjate tijesto.
  • Izvaljajte svaku kuglu tijesta posebno između dva papira za pečenje.
  • Tepsiju premažite maslacem te blago pobrašnite. U nju sada stavite prvu polovicu tijesta.
  • Tepsiju s tijestom prebacite na 10 minuta u zamrzivač kako se ne bi dugnuo gornji sloj tijesta kada ga ubacite u pećnicu. Neki umjesto brzog zamrzavanja koriste svojevrsni uteg. Primjerice, na koru stave papir za pečenje i suhi grah.
  • Nakon što se tijesto stisnulo, odmah ga stavite u pećnicu i pecite oko 8 minuta dok ne počne primati boju.
  • Naribane jabuke ocijedite te pomiješajte sa šećerom, vanili šećerom i cimetom, a zatim tu mješavinu rasporedite po prvoj kori.
  • Nadjev pokrijte drugom korom koju ćete prije pečenja na više mjesta ubosti vilicom.
  • Pitu od jabuka pecite oko 35 minuta na 180°C dok gornja kora ne porumeni.
  • Gotovu pitu ohladite te posipajte šećerom u prahu.

Izvor: putni kofer

Pročitaj više

Lokalne vijesti