Ledene kocke su odlične kao svakodnevna slastica koja nije previše zahtjevna, a istovremeno je dovoljno bogata okusom i izdašna. Možete ih napraviti kao kolač za sve prilike i sasvim sigurno će svi biti oduševljeni njihovim finim kremastim okusom.
Sastojci
Krema
- 1 l mlijeka
- 80 g gustina
- 80 g glatkog brašna
- 200 g šećera
- 250 g maslaca ili margarina
Biskvit
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 80 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 25 g kakaa
Sirup za zalijevanje biskvita
- 250 ml vode
- 100 g šećera
Glazura
- 200 g čokolade za kuhanje
- 6 žlica ulja
Upute
-
Prvo napraviti kremu da kolač bude brže gotov.
-
U posudu s brašnom sipati gustin, dodati šećer i kratko promiješati.
-
Od hladnog mlijeka odvojiti dio i sipati u smjesu s brašnom te dobro izmiješati da u smjesi nema grudica.
-
Ostatak mlijeka staviti da zakipi.
-
Kad zakipi maknuti sa strane, sipati razmućenu smjesu i vratiti na vatru.
-
Uz stalno miješanje kuhati da krema postane gusta.
-
Skuhanu kremu pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
-
Ako nemate foliju s vremena na vrijeme promiješajte kremu po vrhu da se ne stvori korica.
-
Za biskvit u dvije posude odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
-
Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg.
-
Dodati šećer i opet sve izmiksati u homogenu smjesu.
-
Zatim u snijeg dodavati jedan po jedan žumanjak i nakon svakog kratko promiješati mikserom.
-
Ubaciti brašno i prašak za pecivo, a zatim i kakao.
-
Sve sjediniti ručno pjenjačom da postane jednolično tamna smjesa.
-
Protvan za pečenje dimenzija 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti.
-
Prebaciti smjesu za biskvit u protvan i dobro ga poravnati.
-
Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 190 stupnjeva.
-
Ispečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.
-
Kad se biskvit ohladio, treba napraviti sirup za njegovo zalijevanje.
-
U posudu na štednjaku staviti vodu i u nju šećer.
-
Sve zagrijavati uz miješanje da zakipi.
-
S vrućom tekućinom zaliti hladan biskvit.
-
Za kremu izraditi mikserom maslac sobne temperature.
-
Zatim u njega po malo dodavati dio po dio kreme i svaki put dobro izmiksati mikserom.
-
Gotovu kremu nanijeti na biskvit i dobro je izravnati.
-
Za kraj napraviti glazuru.
-
Na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem.
-
Kad se malo prohladi, nanijeti je na kremu.
-
Prije rezanja i posluživanja kolač ohladiti minimalno 4 sata, najbolje preko noći.
Izvor i foto: recepttura.com