Četvrtak, 10 listopada, 2024

Četiri faktora za prevenciju raka dojke: Na što trebamo paziti?

Podijeli

Po novijim naučnim saznanjima u najvećem broju slučajeva rak dojke je moguće spriječiti.

Svjetski eksperti koji se bave liječenjem raka dojke kažu da je bar 85, pa čak i do 90 % slučajeva raka dojke moguće spriječiti ako na vrijeme usvojimo određene životne navike.

“Komitet doktora za odgovornu medicinu” je na svom Instagram profilu pokrenuo serijal postova u mjesecu borbe protiv raka dojke, gdje njihovi istaknuti eksperti dijele dragocjene savjete i korake za prevenciju ove bolesti.

Specijalista za dijagnostiku raka dojke, dr. Kristi Fank, navela u svom obraćanju četiri glavne stavke u pogledu naših životnih navika, čijim uvođenjem i pridržavanjem tijekom života možemo znatno smanjiti šansu da ikada obolimo od ove teške bolesti. Ona je skrenula pažnju na četiri faktora koji imaju najmoćniji utjecaj na prevenciju:

1. Većinu ishrane treba da nam čini cjelovita biljna hrana.

Što to znači? Doktorica kaže da naučna istraživanja upućuju da treba da se fokusiramo na što veći unos svježeg voća i povrća, zatim mahunarki (sočivo, pasulj, grašak…), sjemenki, orašastih plodova i cijelih žitarica. Napominje i da ne treba izbjegavati škrobasto povrće kao što su bundeva, krumpir ili batat. Ističe da je od ključne važnosti da minimiziramo unos prerađene i naročito ultraprerađene hrane koja sadrži dosta prostih šećera, što znači da treba da izbjegavamo kekse, krekere, kolače, slatkiše, kao i zaslađena pića.

2. Redovno vježbajte!

Na pitanje koliko tjelesne aktivnosti je dovoljno sa stanovišta prevencije bolesti, doktorica objašnjava da to zavisi od intenziteta aktivnosti. Ako je laganija tjelesna aktivnost u pitanju, gdje možete da razgovarate dok vježbate, onda je minimum bar pet sati sedmično. Kada se bavimo nekom intenzivnijom fizičkom aktivnošću gdje se jako znojimo i podižemo puls, pa je razgovor onemogućen ili otežan, onda treba ciljati na bar 2.5 sata sedmično.

3. Održavajte idealnu tjelesnu težinu.

Doktorica predlaže da potražimo na Internetu podatak o tome kolika je naša idealna tjelesna težina (u zavisnosti od visine, pola i starosti) i kada to ustanovimo, da radimo na tome da tu težinu dostignemo i da je održavamo tijekom čitavog života.

4. Smanjite ili još bolje eliminirate alkohol iz svog života.

Doktorica predlaže da na druženjima i zabavama zamijenimo konzumaciju alkoholnih koktela bezalkoholnim. Ona naglašava da je nauka oko efekata alkohola jasna i da je jako bitno shvatiti da ne postoji scenario u kome on ima bilo kakve benefite za zdravlje. I to ne samo kada je u pitanju rak dojke. Naime, alkohol je po njenim riječima neurotoksin, podiže nam nivo kortizola, pa samim tim i nivo stresa u organizmu, a ima i razorne efekte na mikrobiom crijeva, čija vitalnost je od ključne važnosti za jak imuni sistem. Specifično za rak dojke, doktorica Fank navodi da je kod žena prije menopauze ustanovljeno da samo jedno piće dnevno povećava rizik od raka dojke za sedam %, dok taj isti rizik kod žena u menopauzi raste na čak 13 %, također od samo jedne čašice.

Doktorica Fank je naglasila i važnost aktivne borbe protiv stresa, preporučivši primjenu neke od aktivnosti koja nas opušta kao što su: meditacija, lagano istezanje, joga, boravak u prirodi… Preporučila je i da radimo na održavanju prijateljskih veza koje nas ispunjavaju i imaju pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i životnu motivaciju. Skrenula je pažnju i da pokušamo da smanjimo izloženost toksinima iz okruženja, a naročito kada su u pitanju preparati koji se nanose na kožu, jer mogu da se apsorbiraju. Pri kupovini raznih losiona, parfema, deterdženata, šampona i slično, preporučila je da naročito izbjegavamo one koji sadrže ftalate i parabene. I na kraju, istakla je važnost sna i savjetovala da se postaramo da redovno sebi priuštimo 7-9 sati dobrog sna tijekom noći, jer se tako regeneriramo i postajemo otporniji na stres i napore koji nas očekuju tijekom dana, prenosi Telegraf.

Izvor: vijesti.ba

Pročitaj više

Lokalne vijesti