Subota, 5 listopada, 2024

Pjesnici iz šest država na festivalu ‘Pero Živodraga Živkovića’, sudjelovao i Busovljak Ajdin Alibabić

Podijeli

Zenica je proteklog vikenda bila domaćin jubilarnog 10. izdanja međunarodnog književnog festivala “Pero Živodraga Živkovića,” koji je u organizaciji književnog kluba “Plava paleta” okupio pjesnike iz šest država. Na festivalu je sudjelovalo dvadeset i dva pjesnika, među kojima i Busovljak Ajdin Alibabić.

Festival je održan u restoranu “Tapas,” smještenom u zgradi starog pozorišta u Zenici, a organizatori su istaknuli kako su iznenađeni odličnim odazivom publike koja je u potpunosti ispunila dvoranu. Program je dodatno obogatio nastup instrumentalista, studenata banjalučke Akademije umjetnosti, dok je večer otvorena čitanjem poezije Živodraga Živkovića, u čast kojeg se festival i organizira.

Jedan od istaknutih trenutaka večeri bilo je obraćanje gospodina Riccarda Righellija, atašea za kulturu ambasade Italije u Sarajevu, koji je pohvalio organizaciju festivala i izrazio podršku ambasade Italije za buduće događaje ovakve vrste. Među prisutnima su bili i talijanski pjesnici Stefania Di Lino iz Rima te Vincenzo Aruta iz Napulja.

Prva večer festivala bila je obilježena nastupima poznatih pjesnika poput Darka Habazina, Jasmina Hanjalića, Fatime Jamaković Čorambegić, kao i Ajdina Alibabića, koji je svojim stihovima osvojio publiku. Zbog zdravstvenih razloga, pjesnik Domenico Pisane nije mogao prisustvovati osobno, no njegova poezija predstavljena je putem video prezentacije.

Festival je završen svečanom dodjelom nagrada, a ovogodišnji laureat je upravo Domenico Pisane, kojem je čast da ga proglasi pobjednikom pripala konzulu ambasade Srbije, Petru Novakoviću.

Okrugli stol drugog dana festivala, održan u Gradskoj biblioteci Kakanj, bio je posvećen temi “Vrijednost poezije u suvremenom svijetu,” a sudionici su razmjenjivali svoja promišljanja o ulozi poezije danas. Organizatori su najavili da će sljedeće godine festival uključivati još bogatiji program, uz sudjelovanje još više međunarodnih autora.

Festival “Pero Živodraga Živkovića” time je još jednom dokazao svoju važnost u povezivanju pjesnika iz regije i šire, stvarajući prostor za razmjenu ideja i kulturnu suradnju.

 

Tabela sadržaja

Pročitaj više

Lokalne vijesti