Četvrtak, 3 listopada, 2024

Film “Nakon ljeta” je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar

Podijeli

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za 97. nagradu Oscar Američke akademije (Academy oh Motion Picture Arts and Sciences) je film “Nakon ljeta” Denisa Tanovića, piše Klix.ba.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, te je komisija u čijem su sustavu bili redatelj Nermin Hamzagić, casting direktorica i koordinatorica produkcije Narcisa Cvitanović, producentica Aamira Kudumović, scenaristica Melina Alagić i scenografkinja Emina Kujundžić, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

“Nakon ljeta” je komična drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti sa pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i drugi.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 23 godine kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji međunarodni film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, film “Ničika zemlja” Danisa Tanovića 2002. godine osvojio je nagradu za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film “Quo Vadis Aida” Jasmile Žbanić bio je nominiran za ovu prestižnu nagradu.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskim umjetnosti i znanosti AMPAS i jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedna od najgledanijih televizijskih programa tijekom godine u SAD – u i u svijetu.

Izvor: artinfo.ba

Tabela sadržaja

Pročitaj više

Lokalne vijesti