Utorak, 24 rujna, 2024

Autohtone vrste domaćih životinja u BiH: Domaća oplemenjena koza – Bara i domaća balkanska rogata

Podijeli

 

Domaća oplemenjena koza – Bara

NASTANAK PASMINE

Domaća oplemenjena koza je rezultat dugogodišnjeg križanja domaće balkanske rogate koze sa sanskom kozom.

OPIS PASMINE

Jedna od vidljivih karakteristika je da može biti sa ili bez rogova. Dlaka joj je obično bijele boje, ali to nije ustaljena pasminska osobina, tako da može biti crna, smeđa, ili u kombinaciji raznih boja. Odlikuje je sposobnost za dugo hodanje u potrazi za hranom, čak i po najlošijim terenima. Visina do grebena kod koza iznosi 65-70, a jarčeva 75-80 cm. Tjelesna masa odraslih koza je 30-50, a jarčeva 60-80 kg u zavisnosti od uvjeta držanja. Žensku jarad odlikuje rana spolna zrelost (već sa 6-7 mjeseci) i dobra plodnost sa čak 80% ojarenih blizanaca. Tokom laktacije, koja traje 7-8 mjeseci, prosječno proizvede 300-500 litara mlijeka.

Balkanska rogata koza

NASTANAK PASMINE

Domaća balkanska koza je primitivna rasa, koja je nastala od divljih koza, koje su nastanjivale prostor Balkanskog poluostrva. Domaća balkanska rogata koza uglavnom se susreće u nižim i višim područjima golog i pokrivenog krša Bosne i Hercegovine (ravničarski i planinski tip). Zbog jako skromnih zahtjeva u ishrani, otpornosti i pokretljivosti koza se uspješno gaji u područjima koja nisu pogodna za gajenje ovaca, kao kršoviti i strmi tereni obrasli šikarom.

OPIS PASMINE

Glava balkanske koze je srednje duga sa karakterističnim dugim, tamnim i grubim svijenim rogovima prema unatrag. Tijelo joj je obraslo dugom i gustom kostrijeti crne, bijele ili smeđe boje, a ima i šarenih varijanti grla. Vrat im je dug i tanak i srednje mišićav, a prsa uska i plitka. Zdjelica im je uska. Prednji dio trupa slabije je razvijen u odnosu na stražnji. Noge su tanke, ali čvrste, dok su papci dosta tvrdi i prilagođeni kamenitim krškim terenima. Vime je kratko, plitko i u obliku polukugle. Visina do grebena je oko 60-65 cm, kod jaraca i 70 cm. Tjelesna masa koze je prosječno 30-40 kg, a jaraca 40-60 kg. Prosječna godišnja mliječnost je oko 130 litara, računajući i ono što posiše jare. Laktacioni period traje 5-6 mjeseci. Godišnje ima jedno, a rijetko dva jareta; mogućnost jarenja blizanaca oko 15%.

Izvor: Prof. dr Vedad Šakić, Prof. dr Velija Katica, Jasmin Katica, dipl.vet”Autohtone vrste domaćih životinja u Bosni i Hercegovini”

 

Tabela sadržaja

Pročitaj više

Lokalne vijesti