Četvrtak, 19 rujna, 2024

Kanjon kroz koji vijuga rijeka čarobne boje jedno je od najljepših mjesta u BiH, idealno za rafting, šetnju ili samo uživanje u nevjerojatnim pogledima

Podijeli

Kanjon rijeke Vrbas za mnoge je jedno od najljepših područja Bosne i Hercegovine. No, čak i ako imate drugog favorita, oko jednog se morate složiti, a to je epitet koji ga opisuje, a koji jednostavno glasi: predivno! Pravi je to komadić raja ne samo za ljubitelje prirode već i poklonike adrenalina, odlična je ideja za istraživanje, kraći izlet ili dulji odmor. Dakle, bez obzira želite li piknik uz rijeku, borbu s brzacima, predivne poglede ili roadtrip, kanjon rijeke Vrbas i njegova okolica za svakoga nude ponešto.

PODRUČJE POD ZAŠTITOM JOŠ OD 1955. GODINE

Područje kanjona rijeke Vrbas nalazi se na potezu između Jajca i Banja Luke, a pod zaštitom je, zbog svoje važnosti i ljepote, još od 1955. godine. U biti, sam kanjon Vrbasa obuhvaća dva manja kanjona – Podmilačje (dugačak osam kilometara) i Tijesno (dužine pet kilometara), no oba su kreacije same rijeke koja je izgubila vapnenačke stijene. Područje kanjona dom je i brojnih biljnih i životinjskih vrsta, no i to je tek ‘dio kolača’.

Kanjon, naime, obiluje brzacima, slapovima, bukovima, plažama, stijenama, a ljepoti cijelog šireg područja doprinose i Vrbasove pritoke. Ima ih čak 36 duljih od 10 kilometara, no najistaknutije su Pliva, Ugar, Krupa, Rekavica, Švrakava, Suturlija i Vrbanja.

OD PLANINSKE RIJEKE S BRZACIMA KROZ KANJON PA SVE DO RAVNICE

Sam Vrbas, dugačak 250 kilometara, izvire na nadmorskoj visini od 1530 metara, na planini Vranica kod Fojnice, dok se u Savu ulijeva na sjeveru Bosne i Hercegovine, kod Srpca, na 96 metara nadmorske visine. Od izvora pa do Jajca, Vrbas je planinska rijeka s brzacima i slapovima, od Jajca do Banja Luke probija se kroz spomenuti kanjon, dok od Banja Luke pa do ušća predstavlja standardnu ravničarsku rijeku.

SIMBOL BANJA LUKE, ALI I RIJEKA KOJOJ GRAVITIRA POLA MILIJUNA LJUDI

Na Vrbasu se isto tako nalazi i umjetno jezero Bočac, nastalo izgradnjom hidroelektrane kod Mrkonjić Grada. Najveći grad na rijeci Vrbas je Banja Luka, a sama je rijeka postala jedan od njegovih glavnih simbola. No, općenito, svoj život je uz rijeku i njezine obale vezalo oko pola milijuna ljudi, a na njoj se nalaze ili pak njoj gravitiraju i gradovi kao što su Gornji i Donji Vakuf, Bugojno te već spomenuto Jajce. Što se tiče same rijeke i količine vode, najveći vodostaj u pravilu se bilježi u razdoblju od ožujka do svibnja, s rekordima u travnju. Najniža razina vode tradicionalno je u kolovozu.

OD PRIRODNOG BOGATSTVA DO POVIJESNO-KULTURNE BAŠTINE

Kanjon rijeke obiluje prirodnim bogatstvima. U rijeci žive 22 vrste riba, i to od rijetkih vrsta do onih ‘standardnih’, dok kanjon u letu nadgledaju sokolovi, orlovi i jastrebovi. No, bogatstvom faune i flore, područje obiluje i povijesno-kulturnim spomenicima. Primjerice, ističu se ostaci srednjovjekovnih bosanskih gradova, kao što su Greben u Krupi na Vrbasu, udaljenoj od Banja Luke 25 kilometara, ili pak Zvečaj iz 1404. godine koji se nalazi na 10 kilometara od grada, navodi se primjerice na turističkim stranicama Banja Luke.

ODLIČNA DESTINACIJA ZA LJUBITELJE VODENIH SPORTOVA, ALI I FOTOGRAFE

No, kanjon rijeke Vrbas pretvorio se i u odličnu destinaciju za istinske avanturiste. Na rijeci su rafting, vožnja kajacima te kanuima neizostavna aktivnost, a za to je pogodno 30-ak kilometara toka rijeke, sve od jezera Bočac pa do centra Banja Luke. O kvaliteti same lokacije i izvanrednim uvjetima za takvu vrste sporta, govori i činjenica da su tamo, među ostalim, održani svjetsko i europsko prvenstveno u raftingu. Isto tako, kanjon je raj i za ljubitelje fotografije, a jedan od čestih motiva jest tok Vrbasa u podnožju 1338 metara visoke Čemernice.

KRUPA NA VRBASU OBAVEZNA ATRAKCIJA NA ROADTRIPU KROZ KANJON

Tijekom posjete kanjonu rijeke Vrbas na ‘to do’ popisu svakako bi se trebala naći Krupa na Vrbasu. Udaljeno je oko 30 minuta vožnje od Banja Luke, a nalazi se u Krupskoj kotlini, između Zvečajske i Grebenske klisure. Mjesto je poznato po predivnim kaskadnim slapovima na 100 metara dugačkom dijelu rijeke, a šetnica vodi i do samog izvora rijeke Krupe.

POPULARNO PENJALIŠTE KAMENI MOST I JEZERO BOČAC

Vrijedi zaustaviti se isto tako i na jezeru Bočac, a ako imate prilike svratite i do Kamenog mosta. Ta neobična formacija stijena, koju se naziva i Djevojački most, nalazi se 20 kilometara od Banja Luke, a danas je jedno od najvažnijih penjališta u području. No, do njega se može doći samo pješke. Most je visok 60 metara, a obiluje penjačkim smjerovima. Djevojački ga zovu zbog legende o nesretnoj ljubavi – s njega se, upravo zbog tog razloga, navodno bacila jedna djevojka.

NA VRBASU NIŠTA BEZ ČAMCA DAJAK

Za kraj, bilo bi šteta ne spomenuti jedan od zaštitnih znakova Vrbasa. Riječ je o čamcu dajak koji se koristi na području Banja Luke. Ima je dobio po motki koja služi za odgurivanje čamca, a u potpunosti je prilagođen plovidbi na Vrbasu. Dugačak je od šest do devet metara, a širok od 70 centimetara do metra. Dajak se koristio u trgovačke svrhe – njime se roba prevozila s obale na obalu.

Izvor: putnikofer. hr

Pročitaj više

Lokalne vijesti